Социално предприятие Блага Баба Блага

ХРАНА, КОЯТО НОСИ НАДЕЖДА

Има един стар български обичай, който не се среща никъде другаде по света. Забравено вълшебство, което свързва храната с думите и езика, за да отвори пространство за Промяна. Ритуалът Наричане.
Социалното предприятие “Блага баба” е нашето наричане за промяна в дните на жени, които строят живота си отново. Жени, преживели насилие или останали сами в края на един, обикновено, труден живот. В “Блага баба” тези жени се връщат към живота днес не просто през работа, а през примера от нашите баби за храната като мост през поколенията и жест на грижа, на любов. На принадлежност.
В “Блага баба” ще намерите домашни закуски и други тестени изделия, традиционни за българската кухня, както и здравословно обедно меню, различно всеки ден.
Приходите отиват в единствения кризисен център за жени и техните деца пострадали от домашно насилие на територията на гр. София – “Св. Петка”, на който е и идеята за предприятието като пряк път от живота в центъра към живота вън. Идеята за приготвянето на домашна храна идва съвсем спонтанно и естествено като първа асоциация с желанието на екипа, веднъж излезли от центъра, тези жени да създадат отново свой дом. А домът ухае на детство, на прясно изпечен хляб и супа, къкреща на печка. Така всеки от екипа си спомня и споделя рецепта за любимото ястие от детството си и от спомена за благите ястия на любимите ни баби, името идва само.
Вярваме, че благите баби в “Блага баба” са жени, които въпреки личните си трагедии, имат какво да дадат на света и много искаме да ги подкрепим в това пътешествие към корена и традиците ни. Към силата в тях да бъдат отново независими.
Затова и “Блага баба” не е просто магазинче за храна. То е път, промяна, надежда.
Ще го откриете на ул. 11 август №26,гр. София; За кетъринг поръчка – тел: 0886 05 79 92, от понеделник до петък, 09.30 – 15.30, можете да опитате домашен хляб с топла супа.