Спечелено дело за домашно насилие

advokatura_newКлиентка на кризисен център „Св. Петка“ спечели наказателно дело за побой със закана за убийство от страна на нейния партньор. На 7 март 2019г Софийски районен съд наложи наказание 1 година лишаване от свобода на мъжа, отправил многократни заплахи, че ще я застреля и сериозни закани към детето и нейните близки.

Осъждането на мъжа беше допълнено от забрана да доближава адресите, на които жената пребивава, за период от 3 години. Докато траеше делото, осъденият излежа 1 месец под стража в следствения арест. Показанията на жената бяха толкова категорични, подробни и последователни, че лавинообразно мотивираха и други свидетели да поискат наказателно преследване срещу него, а именно, бившата му съпруга и порасналото дете от първия му брак, с които се е държал по същия начин и които години наред са мълчали от страх.

Клиентката и децата и са били под сериозен риск за живота си, тъй като упражняващият насилие е притежавал пистолет.

Анимус напомня, че домашното насилие не изчезва с времето, а ескалира – след заканата следва опит за убийство, и призовава жените да търсят помощ при най-ранните признаци на това престъпление.