1166 организации от 42 страни в защита на Конвенцията

Европейската мрежа „Жени срещу насилието – Европа“ (WAVE) изпрати писмо до генералния секретар на Съвета на Европа г-н Торнбьорн Ягланд, като отговор на писмото на 333 организации от 9 европейски страни, които искаха промяна в текста на Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

1166 организации от 42 европейски страни – 3 и половина пъти повече от искащите промяна (за броя на страните да не говорим) – подкрепиха опасенията на мрежата „Жени срещу насилието“, че исканите промени застрашават възможността да защитим жените и момичетата от болката на насилието – дали от удари, обиди, заплахи и/или друг вид насилие.

Всички 1166 организации – и сред тях 58 организации от България – потвърждават, че Конвенцията дава възможност да изградим цялостна местна и международна мрежа за защита на жените от насилие. Всяка четвърта европейка е пострадала от насилие и колкото и да не искаме да си кажем „това е и наш проблем“, то съществува и трябва да спре.

Конвенцията може да ни даде шанс не само да имаме добра система за подкрепа на жертвите на насилие, независимо жени, деца, мъже – но и да покажем, че можем да търсим пътища за решение на трудностите, различни от насилието, че можем да се държим един към друг с достойнство и уважение, и можем да се подкрепяме, а не да се нараняваме.

Писмото можете да видите ТУК.

women

Източник: НМД