На 1 октомври Националната гореща телефонна линия за хора, пострадали от насилие, отбелязва 20 години от създаването си

Тази година, на 1 октомври „Асоциация Анимус“ отбелязва 20 години от създаването на Националната гореща телефонна линия за хора, пострадали от насилие!

Това е първата специализирана услуга в България за жертви на насилие. Преди 20 години на 1 октомври 1997 г. телефон 02 981 76 86 иззвъня. Първите разговори бяха вълнуващи както за обаждащите се, така и за консултантите. От тогава са проведени над 31 000 разговора с пострадали от домашно насилие, сексуално насилие, трафик на хора или техни близки. Телефонът е първата и понякога единствената възможност за жертвите да потърсят подкрепа.

Разговорите на горещия телефон имат силата да променят живота на жертвите, защото те получават уважение, разбиране и перспектива за справяне с насилието. Телефонът променя и живота на младите хора, които работят доброволно на него, защото ги учи на толерантност и разбиране към страданието и нетърпимост към насилието.

Горди сме, че през изминалите 20 години на Горещия телефон са работили повече от 350 доброволци. За тях работата срещу насилието в човешките отношения е кауза, която сме сигурни, че отстояват и в живота и в професията си, където и да се намират. Екипът, който обичайно наброява между 25-28 доброволци беше удостоен с наградата „Доброволческа инициатива 2013” от Фондация „Лале” и Национален алианс за работа с доброволци, връчена от Президента г-н Р. Плевнелиев, както и наградата „Сила на духа” от онлайн платформата Time Heroes, през 2017 г.

Горещият телефон е създаден по британски модел с финансовата подкрепа на Стейпъл тръст (Великобритания). В момента той се финансира от Министерство на правосъдието в рамките на чл. 6 от Закона за защита от домашно насилие. Номерът се разпространява в градския транспорт благодарение на Столична община.

Ще отпразнуваме рождения ден подобаващо. Целта на събитието е не само да отбележим юбилея на Линията, но и да се съберем и да благодарим, на всички доброволци, които през годините са работили заедно с нас и са дарили време и усилия, за да продължава линията да съществува и да помага на тези, които имат нужда. Каним всички, които са работили на линията през годините да се присъединят към празника на Линията на 2 октомври 2017, от 19:00 в СОХО, на ул. „Искър“ № 4.

 

Stiker.indd