„Асоциация Анимус” участва в международна конференция на „Sexual Violence Research Initiative“

Представители на Фондация „Асоциация Анимус”, с подкрепата на ОУК, участваха в международна конференция, посветена на изследването на насилието срещу жени и деца в Бразилия – Sexual Violence Research Initiative

Над 530 участника от цял свят представиха иновативни изследователски методи в тази много трудна и деликатна за изследване област. Ние споделяме идеята, че за да се елиминира насилието първо трябва да го разберем. Наред с десетки интересни изследвания бяха представени резултати от изследване, в което участва повече от 10% на световната популация от млади хора между 13 и 24 години.

fi111

Ето някои данни от това изследване:

Повече от 30% от момичетата са преживели сексуално насилие преди 18 годишна възраст.
Всеки четвърти изследван съобщава, че първия му сексуален контакт е бил насилствен или по принуда.

Тази огромна извадка сочи ясно, че в повечето случаи сексуалното насилие се извършва от момчета и мъже: съпрузи, приятели, доверени възрастни, роднини или непознати.

Насилието се случва навсякъде: вкъщи, в училище, в общността или на улицата. Изследването показва, че най-уязвими са юношите. За тях последиците имат дълготраен негативен ефект. Установено е, че сексуалното насилие често се „предава” от поколение на поколение.

Щастливата новина, доказана от изследователите е, че последиците от преживяно насилие могат да преодолени и лекувани. Ние от Фондация „Асоциация Анимус” със задоволство отбелязахме, че работим по най – високите световни стандарти, но същевременно си дадохме сметка, че темата за сексуалното насилие остава все още затъмнена за българското общество и би следвало да предприемем някакви действия, за да променим това.

20170919_093026