„Асоциация Анимус“ стартира инициативата „Думите лекуват“

Фондация „Асоциация Анимус“ стартира инициативата „Думите лекуват“. Нашият екип силно вярва, че думите могат да освободят човек от огромната тежест на всичко преживяно и да го излекуват. Вярваме, че думите могат да трансформират  травматичния опит на един във вдъхновение и желание за борба на друг.

Екипът ни беше силно впечатлен от точните думи на една жена – Катерина Стойкова, която в книгата си „Втора кожа“, реши да коментира чрез поезия темата за насилието, така трудна за нашето общество. Отправяме покана към всички, които четете тези редове, да споделите своите мисли, думи или истории като подарък към себе си и другите. Всеки вторник ще публикуваме по една от вашите истории.

Може да пишете на g.boteva@animusassociation.org или дирекно на съобщение във facebook страницата ни.

Днес ще започнем с лично послание на Катерина, написано специално за нас и за „Думите лекуват“, както и с първия стих от книгата и.

„Как се чувстваш, Дете? 3b
Твоята истина си е твоя истина.
Няма нужда да прилича на истините на други,
нито да се съгласява с тях, да им се подчинява,
или да мълчи заради тях.
Погледни какви думи живеят отвътре и ги извади на светло.
Искаме да знаем.
Не си сам/а.“

Добре дошъл, Ужас,

че някой ще прочете това
и ще види колко струваш.
Как не можа
десетки години
да се излекуваш.
Не те ли е срам?
О, не. Срам те е.
Нали и майка ти настояваше:
Не казвай на никого,
че баща ти ни бие,
защото ще помислят,
че заслужаваме.
И аз мълчах, мамичко.

Темата за домашното насилие е много лична, но и много важна, защото тя носи страдание за поколения напред. Ето защо като психолози и психоаналитици вярваме, че няма друг начин за прекъсване на кръга на насилието, освен със силата на думите.

Може да намерите книгата на Катерина Стойкова ТУК!