Един от първите системни домашни насилници, осъден според измененията на НК от 2019г.

123456789Един от първите системни домашни насилници, осъден според измененията на НК от 2019г, е съпругът на клиентка на кризисен център „Св. Петка“ в София.

На 9 юни 2020г Софийски районен съд призна мъжа за виновен в престъплението – нанасяне на телесна повреда в условията на домашно насилие – и го осъди на 1 година затвор.

Доказателствата, които подкрепиха това обвинение, бяха: подробни показания на клиентката, подкрепена от психолог; показания на дъщеря й, подкрепена от психолог; показания на съседка; показания на продавачка в кварталния магазин за хранителни стоки; показания на полицаи, отзовали се на сигнал на 112 и заварили непосредствен скандал; медицински удостоверения от съдебен лекар, издадени на клиентката на две отделни дати, за две отделни посегателства над нея; експертна психологическа оценка на състоянието на клиентката. Разследването започна чрез нейното лично явяване в полицията и подаване на оплакване, след 15 години брак. Най-силният стимул за жената да се реши на тази стъпка са наблюденията й, че 10-годишният й син е започнал да копира поведението на баща си.