Започва Седмица на бащата 2019

man12_fb-post_940x788 manЗапочва Седмица на бащата 2019, през която…..истинският мъж не обича да говори празни приказки!

Седмица на бащата 2019 (11-17 ноември) е посветена на четенето заедно с децата

Под мотото „Истинският мъж не обича да говори празни приказки“ между 11 и 17 ноември в цяла България ще се проведе “Седмица на бащата” 2019, посветена на четенето с татко или друг важен за децата мъж.

За 6-та поредна година втората седмица на ноември повдига темата за активното бащинство и предлага стотици възможности децата, бащите и майките да прекарат заедно повече хубаво време. Традиционно, в Седмицата на бащата се включват над 100 организации, свързани с детското отглеждане и образование: детски ясли и градини, училища, музеи и театри, детски центрове и програми.

Тази година Седмицата на бащата отново ще бъде забавна! Защото животът е много по-весел, когато споделяш книга със своето дете – неусетно, вие ставате по-близки, говорите си и се смеете заедно. Не просто четем на децата си. Четем заедно с тях.

Отправяме послание за истинската връзка между децата и техните родители чрез четенето заедно. Да четеш заедно със своето дете му вдъхва самоувереност, помагайки му да се справи в трудни ситуации (дори и страшните истории помагат!), сближава те с него по неповторим начин (кой не помни приспиването с приказки?!) и започва големия разговор за ценностите и важните неща в живота.

Ако работите в училище, детска градина, библиотека, читалище, детски школи и центрове, можете да поканите татковци или други важни за децата мъже да им прочетат избрана приказка или от някоя любима детска книжка.

Разбира се, дейностите не се ограничават само до четене – можете да направите всичко, което ви се струва подходящо за отбелязване на Седмицата на бащата. Ето още няколко конкретни идеи:

– Спортни или други състезания за бащи (дядовци, чичовци, батковци) и деца – футболен мач, състезания с велосипеди, рикши, дърпане на въже, игра на „Сляпа баба”, скачане в чувал, надбягване на един крак и др.
– Дейности сред природата – излет, екскурзия, разходка в парка, пикник, велопоход.

– Работилници с деца и бащи за изработване на полезни предмети – напр. къщички и хранилки за птици (актуално за зимния сезон), табелки с информация за населеното място, разкрасяване на квартала.

– Концерт с участие на деца и бащи, дядовци, вуйчовци, батковци и т.н.

– Съвместна инициатива на бащи и деца/младежи, която да е от полза на местната общност – за засаждане на дръвчета, поправяне на пейки, катерушки, боядисване на огради, почистване на обществено място и др.

– Вътрешни дискусии за ролята на бащата в живота на децата с участници мъже и жени, представители на клуба, центъра или медиатори.

– Организиране на дискусии, на които мъжете да обсъдят важни за тях теми, проблеми и предложения за по-активното им включване в живота на децата.

– Участие на бащи в час на класа – в часа те могат да разкажат за своите професии (пожарникари, полицаи, лекари и др.), хоби или да поговорят с децата за важни неща от живота.

– Участие на бащи в конкретни часове – математика, спорт, труд и техника и др.

– Организиране на конкурси за разкази, рисунки и есета на тема „Да бъдеш Баща” – в журито могат да бъдат бащи, деца или бащи и деца заедно

Дейностите не са задължителни, а само конкретни идеи – вие можете най-добре да прецените какво е най-подходящо за децата и родителите.

“Седмица на бащата” е инициатива на националната кампания за бащина грижа “Да бъдеш баща”, която под различни форми подкрепя мъжете да бъдат грижовни, отговорни и неагресивни родители в името на по-добрите семейни отношения и успешното развитие на техните деца.

За вашите въпроси, свържете се “Да бъдеш баща” на contact@mencare.bg или +359 879 509 548 (Давид Кюранов, кооридантор).