Обучения за учители по програма „Паспорт“

Онлайн обучение на учители по проект: „Паспорт“ за социални умения и емоционална интелигентност, финансиран от Фондация „Америка за България“

123

Програма „Паспорт“ е нова учебна програма, предназначена за деца между 9 и 11 години. Тя подпомага емоционалното им развитие, както и изграждането на умения за справяне с трудностите, благодарение на които децата ще могат по-лесно да преминават през предизвикателствата и проблемите в живота си.

Отново учителите провеждат часове с децата, като децата разработват свои собствени положителни стратегии за справяне с проблеми чрез ангажиращи дейности:  четене на комикси, дискусия, игри, гледане на филмчета. Тези дейности създават благоприятна атмосфера, в която може да се говори по трудни теми. Използва се цветната дъска за игра, за да намерят възможно най-много решения. Има и домашни дейности за засилване на ученето у дома със семейството. Децата са насърчени да мислят върху различни начини за справяне с различни проблеми, след което общо преценяват стратегията. Добра стратегия е тази, която ти помага да се почувстваш по-добре и не наранява теб или някои друг.

Програмата се състои от 17 сесии. Във всяка от тях децата ще прочитат по един епизод от комикс, илюстриращ темите на програмата, след което ще участват в занимания, чиято цел е да им помогне да открият и експериментират различни начини за справяне. Въпреки, че историите в комиксите са измислени, заниманията в клас включват всекидневни ситуации, в които децата биха могли да попаднат. Сесиите са разпределени в пет модула:

Модул 1 – Емоции
Модул 2 – Взаимоотношения и взаимна подкрепа
Модул 3 – Трудни ситуации
Модул 4 – Честност, справедливост и това, което е правилно
Модул 5 – Промяна и загуба

Програма „Паспорт“ има същите цели и теоретични основи, като програмите „Приятелите на Зипи“ и „Приятелите на Ябълка“, които са помогнали вече на почти два милиона деца в над 32 държави. Програмата може да се използва както при деца, преминали програмите „Приятелите на Зипи“ и/или „Приятелите на Ябълка“, така и при деца, които не са участвали в тях.

Дати и места за обученията:

21-22 юни – минало обучение

28-29 юни –  минало обучение

5-6 юли –  минало обучение

12-13 юли –  минало обучение

7- 8 септември – 0 свободни места

20 – 21 септември – 12 свободни места

Всеки учител, който иска да стана част от програмата и с желание ще я прилага в учебна среда, може да се заяви за включване в обучението. За целата е необходимо да ни изпрати ЗАЯВЛЕНИЕ на следния на майл: animus@animusassociation.org

Програмата е предназначена само за учители и/или класни ръководители.

Oбученията се провеждат Онлайн, през платформа ZOOM.

Обученията са безплатни и ще се проведата в рамките на проект „Паспорт“ за социални умения и емоционална интелигентност, финансиран от Фондация „Америка за България“

Logo-ABF(1)

Подкрепата за този проект на Фондация „Асоциация Анимус” е осигурена от Фондация „Америка за България“. Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на Фондация „Асоциация Анимус“ и не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България“ или нейните партньори.