21 години Национална гореща телефонна линия за хора, пострадали oт насилие 0800 1 86 76

FF9FC98E-58E2-48C1-8771-911A86B3F2A9

На 01 октомври се навършват 21 години от стартирането на Горещата телефонна линия за пострадали от насилие 02 981 76 86. Тази линия позната от стикерите в столичния градски транспорт работи без спиране през целия този период и до момента има 35 412 консултации с преобладаващ процент на случаи на домашно насилие. Национална гореща телефонна линия за хора, пострадали oт насилие работи денонощно и се финансира от Министерство на правосъдието от 2011 г до сега. С подкрепата на Виваком обажданията се приемат безплатно на номер 0 800 1 86 76.

През 1997 година Фондация „Асоциация Анимус“ постави началото на тази нова специализирана услуга за нашата култура – Националната гореща телефонна линия за пострадали от насилие. Линията е предназначена да оказва помощ на хора, пострадали от домашно насилие, сексуално насилие, трафик на хора, трудова експлоатация и други форми на злоупотреба. Консултантите на Горещата линия все по-често консултират и близките на пострадали от насилие, както и профеционалисти или случайни граждани, които отказват да бъдат безучастни свидетели на насилие. В един телефонен разговор човек може да получи изслушване, подкрепа и насочване към подходяща служба, както и консултации по Закона за защита от домашното насилие. Всяка сряда от 17:00ч. до 21:00ч. се предлага и специализирана юридическа консултация.

Консултантите на Линията са доброволци, подбрани и предварително обучени. Те се сблъскват непрекъснато с разнообразни и тежки случаи, затова получават надграждащи обучения и редовна супервизия. За 21-та години са работили повече от 400 доброволци. Това са хора, отдали енергията си за каузата срещу насилието в човешките отношения, която сме сигурни, че отстояват в живота и в професията си, където и да се намират. Голямо признание за екипите на Горещата телефонна линия са получените награди през годините: „Сила на духа” от онлайн платформата Time Heroes и „Доброволческа инициатива 2013” от Фондация „Лале” и Национален алианс за работа с доброволци.

За всеки, който иска да бъде доброволец има следните изисквания: интерес към психологическите измерения на насилието, травмата и възстановяването; желание за практически опит в директната работа с хора; готовност за доброволческа дейност между 4 и 16 часа седмично; навършени 21 години. Най-близкото предстоящо обучение – ноември (от 5 до 9) 2018г.