COVID-19

НАШИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ В ПОМОЩ НА ОБЩНОСТТА

Тук ще публикуваме различни материали и услуги, които екипът на Фондация Анимус предлага, адаптира, превежда, препоръчва във връзка с настоящата ситуация на несигурност и криза, възникнала от пандемията с коронавируса COVID-19.

Семейства и двойки в дни на Корона*

*текст, подготвен от COFAP – IPA Committee on Couples and Families Psychoanalysis, март 2020.

Всичко се променя много бързо, a семейства и двойки преживяват огромни промени в навиците и ежедневните си занимания. Това може да създаде объркване от нови чувства, страхове, тревоги, въпроси, които искаме да споделим.

Следващите кратки примери могат да ви помогнат да мислите за това какво се случва сега с много от хората. Може да ги използвате и с приятели, семейство и партньори обсъдите тези ситуации. Представете си как бихте се чувствали, ако бяхте част от някоя ситуация. Бихте ли реагирали като някой от тях? Бихте ли предложили решение, за което на са се сетили? Ще намерите ли думи, с които да утешите някого?

…… Към целият текст


cover Home

 

 

В подкрепа на семействата вкъщи – дипляна

 

 

 


СЪВЕТИ ЗА РОДИТЕЛИТЕ НА МАЛКИ ДЕЦА ПО ВРЕМЕ НА ЕПИДЕМИЯТА

suveti-deca1

Коронавирусът (Covid-19) е масова епидемия. За щастие малко деца се разболяват, a повечето от заболелите деца имат леки симптоми. Въпреки това, малките деца са силно засегнати от карантината и от тревожността на своите родители и другите възрастни. Възрастните често мислят, че децата няма да забележат промените и стреса, но децата са изключително чувствителни към това, което се случва. Ето някои от начините, по които децата реагират спрямо стреса и някои от нещата, които можете да направите, за да им помогнете.

 

…… Към целият текст в PDF


РИСКОВЕ ОТ НАСИЛИЕ ПО ВРЕМЕ НА ИЗОЛАЦИЯ

52753517_403 2

 

Професионалисти, работещи с деца изразяват притеснение относно допълнителната опасност от насилието спрямо деца по време на криза. Актуалната ситуация на разпространение на COVID-19 изисква предприемане на стриктни мерки за осигуряване на физическото здраве на деца, родители и по-възрастните им роднини. И за деца, и за родители това значи да си останат вкъщи.

И докато за някои семейства подобна ситуация може да се окаже отлагана възможност да се сближат, то в семейства с домашно насилие това може да се превърне в причина за ескалация на напрежението.

…… Към целият текст в PDF

 


Коронавирус coverКоронавирус – можете да изтеглите книжката в PDF от картинката

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Да си родител по време на COVID-19

ПРЕКАРВАНЕ НА ВРЕМЕ ЗАЕДНО
 
Споделяме преведени на български дипляни от СЗО и УНИЦЕФ, които могат да бъдат от полза на родителите.
WHO 1 BgWHO 2 Bg
WHO 3 BgWHO 4 Bg
WHO 5 BgWHO 6 Bg

Препоръките на СЗО

Какво може да помогне със справянето с насилието срещу жени по време на борбата с COVID-19

Целите препоръки можете да прочетете в линка по-долу:

Microsoft Word - WHO 1.docx