COVID-19

НАШИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ В ПОМОЩ НА ОБЩНОСТТА

Тук ще публикуваме различни материали и услуги, които екипът на Фондация Анимус предлага, адаптира, превежда, препоръчва във връзка с настоящата ситуация на несигурност и криза, възникнала от пандемията с коронавируса COVID-19.


Ресурси за домашни занимания, които нормализират благосъстоянието на вашето дете по време на стоенето вкъщи поради Covid-19

По време на ограниченията всички се чувстваме по-малко сигурни и ни липсват обичайните ни занимания. Но точно както правенето на упражнения подобрява физическото здраве, така Вие и Вашите деца може да извършвате занимания, които да подобрят психичното им здраве. Предлагаме ви дейности, които се базират на нашите програми за умения за справяне (Приятелите на Зипи и Приятелите на Ябълка). Използвайте ги, за да помогнете на детето си да намери здравословни начини да се справи с чувствата и реакциите си към ситуацията Covid-19.

  • Отделете около 10 минути за изпълнение
  • Всички предложения и могат да бъдат изтеглени от сайта и разпечатани или направени с моливи, химикал и хартия.
  • Дейностите са създадени за деца на възраст от пет до девет, но може да бъдат адаптирани за по-малки или по-големи деца.

Изтеглете материалите от тук:

Пакет 1:

Creating-a-Routine-icon-feelings-icon-feelings-table-icontool-box-icon-

 

 

 

 

Пакет 2:

change-icon-svurzani-icon-jar-icon-Feel-better-icon-

 

 

 

 

 

 


 

КАК ДА ЗАЩИТИМ ДЕЦАТА И УЧЕНИЦИТЕ И ДА ГИ НАУЧИМ ДА СЕ ЗАЩИТАВАТ САМИ

Guía para madres BG (COVID-19)

Книжката е за родители, учители и възрастни, които се грижат или работят с деца.

В ранното развитието на децата, особено по време на опасност за здравето, е много важно да се поставят основите на уменията за самозащита, които ще им позволят да бъдат отговорни към своето здраве и към здравето на другите хора през целия си живот.

Книжката е издание на УНИЦЕФ.

Благодарности на УНИЦЕФ – България за превода на български език.

 

 

 


 

 

My Hero is YouМОЯТ ГЕРОЙ СИ ТИ

Това е история, създадена за и от деца по целия свят, вече и на български език. Над 1700 деца, родители, полагащи грижи и учители от цял свят са споделили как се справят с пандемията COVID-19. Книжката е разработена от Референтната група на Междуведомствения комитет по психично здраве и психосоциална подкрепа в извънредни условия (IASC MHPSS RG)

 


 

coronavirus-report_march2020BG_Page_01

КОРОНАВИРУС: Влияние върху младежи с потребности, свързани с психичното здраве

изследване

 

 

 

 


Препоръките на СЗО

Какво може да помогне със справянето с насилието срещу жени по време на борбата с COVID-19

Целите препоръки можете да прочетете в линка по-долу:

 

Microsoft Word - WHO 1.docx


Семейства и двойки в дни на Корона*

*текст, подготвен от COFAP – IPA Committee on Couples and Families Psychoanalysis, март 2020.

Всичко се променя много бързо, a семейства и двойки преживяват огромни промени в навиците и ежедневните си занимания. Това може да създаде объркване от нови чувства, страхове, тревоги, въпроси, които искаме да споделим.

Следващите кратки примери могат да ви помогнат да мислите за това какво се случва сега с много от хората. Може да ги използвате и с приятели, семейство и партньори обсъдите тези ситуации. Представете си как бихте се чувствали, ако бяхте част от някоя ситуация. Бихте ли реагирали като някой от тях? Бихте ли предложили решение, за което на са се сетили? Ще намерите ли думи, с които да утешите някого?

…… Към целият текст


cover Home

 

 

В подкрепа на семействата вкъщи

дипляна

 

 

 


СЪВЕТИ ЗА РОДИТЕЛИТЕ НА МАЛКИ ДЕЦА ПО ВРЕМЕ НА ЕПИДЕМИЯТА

suveti-deca1

Коронавирусът (Covid-19) е масова епидемия. За щастие малко деца се разболяват, a повечето от заболелите деца имат леки симптоми. Въпреки това, малките деца са силно засегнати от карантината и от тревожността на своите родители и другите възрастни. Възрастните често мислят, че децата няма да забележат промените и стреса, но децата са изключително чувствителни към това, което се случва. Ето някои от начините, по които децата реагират спрямо стреса и някои от нещата, които можете да направите, за да им помогнете.

 

…… Към целият текст в PDF


РИСКОВЕ ОТ НАСИЛИЕ ПО ВРЕМЕ НА ИЗОЛАЦИЯ

52753517_403 2

 

Професионалисти, работещи с деца изразяват притеснение относно допълнителната опасност от насилието спрямо деца по време на криза. Актуалната ситуация на разпространение на COVID-19 изисква предприемане на стриктни мерки за осигуряване на физическото здраве на деца, родители и по-възрастните им роднини. И за деца, и за родители това значи да си останат вкъщи.

И докато за някои семейства подобна ситуация може да се окаже отлагана възможност да се сближат, то в семейства с домашно насилие това може да се превърне в причина за ескалация на напрежението.

…… Към целият текст в PDF

 


Коронавирус coverКОРОНАВИРУС

можете да изтеглите книжката в PDF от картинката

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Да си родител по време на COVID-19

ПРЕКАРВАНЕ НА ВРЕМЕ ЗАЕДНО

 
Споделяме преведени на български дипляни от СЗО и УНИЦЕФ, които могат да бъдат от полза на родителите.
WHO 1 BgWHO 2 Bg
WHO 3 BgWHO 4 Bg
WHO 5 BgWHO 6 Bg

ВАЖНО

Тези ресурси или която и да е част не могат да бъдат възпроизвеждани, пренаписвани или използвани по какъвто и да е търговски начин без изричното писмено разрешение на автора. Разрешение не се изисква за лична или професионална употреба, като например в обучение или преподаване в клас.
Безплатните ресурси, предоставени на този уебсайт, са достъпни за изтегляне и споделяне, но не могат да бъдат качвани на други уебсайтове.