Ден на розовата фланелка 2019

pokana rozova flanelka-2019_Page_1

„Ключ към Училище без страх” кани всички ученици, учители и родители да отбележат Деня на розовата фланелка по свой собствен начин и да го споделят на платформата на събитието във фейсбук: Ден на розовата фланелка 2019

Отбелязването на Деня ни напомня, че тормоз в училище съществува и ни подканя да помислим как да постъпваме в ситуации на тормоз, че има как и можем да се противопоставяме на тормоза ВСЕКИ ДЕН.
От тази година Фондация “Асоциация Анимус”, с подкрепата на МОН, Столична община и Фондация Оук, стартира нова програма „Клас от приятели” за справяне с насилието и тормоза в училище в рамките на инициативата „Ключ към Училище без страх”.

Кампанията за Деня на розовата фланелка е съвместно с Национална кампания „Да Бъдеш Баща”, обединението „Детство без насилие” и „Партньорство за учене и действие”

Каним ви да качвате снимки и да споделете за протичането на Деня във вашето училище във Facebook в събитието Ден на розовата фланелка 2019, за да усетим заедно силата на съпричастността и взаимната подкрепа.

Каним всички ученици, учители и родители да отбележат Деня на розовата фланелка по свой собствен начин и да го споделят на платформата на събитието във фейсбук –  Ден на розовата фланелка 2019

КАК ДА СЕ ВКЛЮЧИТЕ?

АКО СТЕ УЧЕНИК, споделете с вашите съученици, приятели, брат или сестра идеята да носите розова тениска на самия ден 28 февруари.

АКО СТЕ РОДИТЕЛ, можете да сложите розова риза, тениска, вратовръзка или лентичка в знак на солидарност. Поканете и други родители и ваши приятели да направят същото, изпращайки децата си до училището в сряда, 27 февруари.

АКО СТЕ УЧИТЕЛ, можете да намерите време и място за ваша собствена инициатива, чрез която да изразите съпричастност и да се включите в кампанията. Предлагаме ви идея за групово занимание, която всеки учител може да проведе с класа си, за да отбележи и осмисли Деня.

Описание за провеждането, стъпка по стъпка, можете да изтеглите като документ от линковете по-долу:

ДУМИ, КОИТО НАРАНЯВАТ – подходящ за деца от 7 до 14 години

МИТОВЕ И РЕАЛНОСТ ЗА ТОРМОЗА В УЧИЛИЩЕ – подходящ за деца от 10 до 18 години

По желание качете снимки и споделете как протича Деня във вашето училище на фейсбук събитието Ден на розовата фланелка 2019, за да усетим заедно силата на съпричастността и взаимната подкрепа. Уточняваме, че не очакваме да се споделят личните неща, които децата са обсъждали с мъжете.

  • Споделяйте групови снимки и избягвайте да качвате индивидуални снимки*.
  • Грижете се снимките да не накърняват чувствата на други хора.
  • Не снимайте хора в ситуация, която е уронваща достойнството им и може да ги представи в лоша светлина.
  • Не снимайте хора, ако са емоционално разстроени – сърдити са, викат или плачат.

*Снимките, на които има деца, трябва да имат съгласието на родителите/настойниците на децата. Изключение правят снимки, представящи масово мероприятие – публика на футболен мач, състезание с множество участници, публика на концерт и т.н.

Предлагаме ви да допълните снимките, които качвате, със следната информация:

Къде – в кой град, конкретно място – кое училище, детска градина, площад, местност или др.

Кой – може да не изписвате подробно имената на хората от снимката, но отбележете от кое училище/ детска градина. Кой клас или група са децата. Кои са възрастните, ако има такива на снимката – класните ръководители, родители, други. Може да напишете приблизително броя на участниците в инициативата.

Какво – по какъв начин отбелязвате Деня на розовата фланелка, с каква конкретна дейност?

Как – разкажете за атмосферата, в която е протекло събитието, възникнали ли са идеи, има ли препоръки. Опишете с няколко думи отзивите за инициативата от участниците.

Кампанията е отворена от днес!