Един Милиард Се Изправят – България (One Billion Rising Bulgaria)

Един Милиард Се Изправят: Революцията продължава – България 2016“ – кампания в подкрепа на всички жени и момичета, жертви на насилие.

За трета поредна година Фондация „Общество за Справедливост“, съвместно със своите основни партньори Българска Национална Телевизия БНТ 1, Theatre 199 „Valentin Stoychev“ и Нов Български Университет New Bulgarian University, се включват в световната кампания One Billion Rising (www.onebillionrising.org) (Един Милиард Се Изправят), насочена срещу насилието над жени и момичета.
Инициативата „Един Милиард Се Изправят-България “ „One Billion Rising Bulgaria“ се подкрепя от повече от 40 водещи български женски, правозащитни и хуманитарни организации, представители на национални институции, видни общественици, хора на изкуството и журналисти, а също и активисти от София и страната.

Българската национална телевизия BNT 1 се присъедини отново към кампанията като медиен партньор, с излъчването на представителни клипове и популяризация на световната кауза, с призива: „Изправям се срещу насилието над жени!”. В телевизионните клипове се включиха известни български лица от изкуството, медиите, политиката, държавните институции и правозащитата. Сред тях са: Г-жа Йорданка Фандъкова, Кмет на София; Евродепутат Мария Габриел, актрисите от „Монолози за Вагината“ в Театър 199 – Цветана Манева, Снежина Петрова и Вяра Коларова. В този трети клип от кампанията участват още: Саша Безуханова, MoveBG и Български център на жените в технологиите; Надежда Стойчева, Фондация „Асоциация Анимус“; Д-р Надежда Тодоровска, Български Червен Кръст; Цвете Янева, Директор „Театър Цвете“; и актрисата Весела Казакова.

В световен мащаб кампанията е инициирана от движението „V-DAY“, основано от американската писателка и активистка Ева Енслър. Тя е позната в България с пиесите си „Монолози за вагината” и „Доброто тяло”, поставени от Театър 199 „Валентин Стойчев”.
Основател на кампанията в България през 2001 г. и неин основен представител е Фондация „Общество за справедливост”.

Един Милиард Се Изправят – България 2016