Софийска районна прокуратура образува наказателно дело от общ характер за насилие между съпрузи

newani_n - Copy

Клиент на „Асоциация Анимус“ направи съществен пробив в практиката на Софийска районна прокуратура. На 30.10.2018г прокурор от Софийска районна прокуратура издаде постановление за образуване на досъдебно производство по сигнал за нанесен побой, придружен със словесни нападки, над жена от нейния съпруг.

Постановлението представлява огромен успех в борбата с домашното насилие, тъй като Наказателният кодекс, в сега действащата си редакция, не задължава Прокуратурата да работи върху редица престъпления между съпрузи, като те се определят като такива от „частен характер“. Именно с такова мнение материалите от предварителната проверка на Столична дирекция „Полиция“ бяха изпратени в Прокуратурата, въпреки установената средна телесна повреда – счупен нос. Пострадалата жена, обаче, внесе на свой ред становище, подчертаващо общественоопасния характер на извършеното деяние. Разбира се, това се извърши от адвокатската програма на фондация „Асоциация Анимус”, с идеята за застъпничество на тежкото домашно физическо насилие.

Прокурорът използва словесните нападки като основание за образуване на наказателно дело от общ характер, като квалифицира извършеното по следния начин – закана с убийство, която предизвиква основателен страх за осъществяването му (чл. 144, ал. 3 във вр. с ал. 1 от НК). Престъплението се наказва с лишаване от свобода до 6 години. След 22 случая на убити жени в България, най-сетне, прокуратурата взима под внимание заканата за убийство за сериозно деяние. По случая работи адвокат Наташа Добрева.